Ma, ahogy sétáltam a körúton, figyeltem az emberek arcát. Aztán hazafelé a buszon is ezt tettem. Senki nem mosolygott – ami érthető, ha mondjuk egyedül vagyok az utcán, én sem vigyorgok, mint a tejbetök – hanem leginkább a fásultságot láttam az arcokon. Az első gondolatom az volt, hogy biztosan nagyon stresszesek a mindennapjaik. 

El is gondolkodtam, hogy milyen hatással van a stressz az életünkre. Tudod, ez az érzés, amikor úgy érzed, hogy minden túl sok, és az életed túlterheltnek tűnik. Nos, gondolom nem hat rád újdonságként, ha azt mondom, hogy a stressz komoly befolyással lehet az egészségre, az érzelmi jólétre és az általános életminőségre.

Amikor valaki állandó stresszben él, az idegrendszere állandóan magas feszültségben van. Ez azt eredményezi, hogy az agy fokozott mennyiségű stresszhormont termel, amely az egész testre hatással van. Ennek következtében könnyebben fáradsz el, gyakrabban vagy beteg, és nehezebben vagy képes megbirkózni az élet nehézségeivel. 

A stressz hosszú távon szorongáshoz vezethet.

A hétköznapokban nehéz újra tölteni az elemet, ezért egyre inkább úgy érezheted, hogy belefásultál a dolgokba.

A stressz továbbá negatívan befolyásolhatja az érzelmi jólétet és a mentális egészséget is. Az állandó stressz és az aggodalmak szorongáshoz, depresszióhoz és alvászavarokhoz vezethetnek, ami tovább növeli a stressz szintet. Ördögi kör ez… és sajnos népbetegség.

De van jó hírem is! Van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy csökkentsd a stresszt és javítsd az általános jólétedet. A testmozgás, a meditáció, a jóga és a tánc mind olyan tevékenységek, amelyek segíthetnek a stressz levezetésében.

A tánc az egyik legtöbbet adó mozgásforma, hiszen lehetőséget ad arra, hogy kifejezd önmagad és az érzelmeidet, miközben testileg és szellemileg is aktív maradsz. Nem “csak” segít levezetni a stresszt, hanem teljesen feltölt energiával. Jó, nem? 

De nézzük meg hogyan segít még a tánc a stressz levezetésében:

Mozgásba hoz!

A tánc segít átmozgatni a tested, javítja a vérkeringést és csökkenti a stressz-szintedet. Ráadásul az olyan utcai táncok, mint pl. a Reggaeton vagy a Twerk remekül formálnak, így testedzésként is megállják a helyüket. Megerősítik a gerinc melletti tartóizmokat, a törzsizmokat, így javítják a tartásodat is. 

Boldoggá tesz!

A tánc felszabadít

A tánc segít az endorfin nevű hormon felszabadulásában a szervezetedben, amit boldogság-hormonnak is szoktak nevezni. Fokozódik benned az öröm érzet, és segít az érzelmi feszültség csökkentésében is. A zene is nagy szerepet játszik a közérzet javításában, a kettő együtt pedig igazi stressz-gyilkos! Tánc közben, és után garantáltan lényegesen felszabadultabb, boldogabb leszel.

Légy kreatív!

A tánc egy rendkívül kreatív mozgásforma, hiszen egy zene mindenkiből mást hoz ki. Lehetőséget ad arra, hogy kifejezd – vagy fejleszd – a kreativitásodat, kiadd magadból az érzéseidet. Kipróbálhatsz többféle táncot, kombinálhatod őket, vagy megtalálhatod a saját stílusod, ami nagyon izgalmas!

A tánc kikapcsol

Mivel sok érzékszervedet leköti, a tánc az aktív kikapcsolódás egyik legjobb formája. Teljesen elmerülhetsz benne, hiszen csak Te vagy és a zene. Igazi felüdülés ez a mindennapi stressz és aggodalmak közepette. 

Tehát ne hagyd, hogy a stressz az életed elrontója vagy akár irányítója legyen. Az élet túl rövid ahhoz, hogy állandó stresszhelyzetekkel küzdjünk. Próbáld ki a táncot, mert a fizikai és mentális előnyei rövid távon is segítenek abban, hogy jobban érezd magad, boldogabb legyél és hatékonyabban kezeld a mindennapi kihívásokat!

Készen állsz, hogy boldogabbá táncold az életed? Regisztrálj az ingyenes tagságért, és azonnal hozzáférhetsz számos ingyenes anyaghoz, tippekhez, ajándék táncórákhoz. Csatlakozz táncos családunkhoz: