Ha új vagy még a tánc világában, vagy akár, ha megszoktad, hogy táncórán hogyan kövesd az oktatót, videóról tanulni az elején kihívást jelenthet. Ehhez szeretnénk pár tippet adni, hogy még hatékonyabban tudj otthon is fejlődni.

Legyen helyed

Mielőtt nekilátnál gondoskodj arról, hogy legyen elegendő helyed a mozgáshoz. Pakolj el mindent az útból, aminek neki tudsz menni a tánc hevében, legyen az dohányzó asztal, szék stb. Ha parkettás szobád van, érdemes a szőnyeget is feltekerni, ne gyűrődjön, vagy csússzon ki a lábad alól. Ha parkettán táncolsz figyelj arra, hogy ne csússzon a kelleténél jobban a zoknid/cipőd.

Ne csalj!

Ne lógd el a bemelegítést vagy a nyújtást!

Minden videót rövid bemelegítéssel kezdünk és nyújtással zárunk. Ezek tényleg nem hosszú, 1-1 zeneszám hosszúságú blokkok, azonban a sérülések elkerülése érdekében ne hagyd ki őket. A bemelegítés rész segít ráhangolódni az órára, a nyújtás pedig kis levezetésként is szolgál, így foglalják keretbe az órát 🙂

Figyelj az instrukciókra

A videókban elmondjuk mire figyelj az egyes mozdulatoknál, ahol fontos, ott folyamatosan mondjuk az irányokat is. A koreós videók közül amelyiknél nem zavaró, néhányat tükröztünk, hogy könnyebb legyen követni az irányokat.

Próbálj mindig csak 1, maximum 2 dologra figyelni egyszerre, ne próbálj mindent rögtön tökéletesen csinálni.

Hagyj időt magadnak

A videóról tanulás óriási előnye, hogy bármikor meg tudod állítani és vissza tudod léptetni a videót. Erre szeretnénk is bátorítani, hiszen amíg egy csoportos órán esetleg nem mersz újra rákérdezni ugyanarra a mozdulatra, vagy koreó részletre, addig a videókban ezeket a részeket annyiszor nézd meg, csináld végig, ahányszor csak szükséges ahhoz, hogy magabiztos legyen a tudásod.

Haladj mindig a saját tempódban. Ha egy-egy mozdulatot “elfelejtesz”, nyugodtan térj vissza egy korábbi videóra, és nézd át, hiszen a már megvásárolt videókat korlátlan ideig meg tudod nézni.

Hagyj időt magadnak a gyakorlásra, ne feledd, gyakorlat teszi a mestert!

Koreós videóknál nézd meg az előnézeti videóban, mit is fogsz megtanulni. Hallgasd közben a zenét, halld meg azokat a részeket, amiket kitáncolunk majd, ismerkedj a zene ritmusával, jellegzetességeivel. Tanulás közben minden kis résznél állítsd meg a felvételt, léptess vissza, és addig gyakorold azokat, amíg magadtól is el tudod táncolni, csak akkor menj tovább. A koreós videók alatt linkelve megtalálod a koreós zenét, javasoljuk, hogy tanulás, vagy zenére gyakorlás előtt sokszor hallgasd meg, hogy ismerős legyen. Így a zene nem “zavaró tényező” lesz, hanem óriási segítség.

Iktass ki minden zavaró tényezőt

Némítsd le a telefonod. Zárd be a facebook-ot. Biztosíts magadnak egy óra zavartalan én-időt.

A tánc, mint a legtöbb mozgás segít, hogy levezesd a feszültséget, feltölt energiával. Ha viszont folyton a telefonodat nézegeted közben akkor nem tud kikapcsolni. Nehezebben fogsz tanulni, kikapcsolódni, ha 5 percenként csipog melletted valamilyen értesítés. Ha viszont biztosítod magadnak ezt a kb. 1 óra én-időt, hamar meglesz az eredménye, és később megköszönöd majd magadnak.